Eggbot na Arduinu...


Pokud někdo hledá pouze návod v češtině na použití Eggbota, kterého si koupil nebo sestavil, tak si klikněte na [odkaz na návod].

Snadné kreslení na vajíčka, vánoční koule, žárovky, baňky, pingpongové míčky.

Konstrukce, složení, zapojení jsou podrobně popsána v [pdf] k původním klonu Eggbota viz [1],  ale pro samotný tisk použijte vylepšení s větší a pohodlnější krabičkou [2], kde je opět celé sestavení podobně popsáno. Doporučuji lepší rameno pro pero s pružinkou [3], která vyřeší vůli v převodovce motoru. 
Všechny modely včetně úprav ke stažení [zip]. Pro kreslení pod co největším úhlem má  L držák na pravé straně v horní části plošku a jsou zmenšeny průměry držáků vejce.

Pokud použijete krokové motorky na 5V, tak můžete napájet motory přímo 5V z desky Arduina. Ale je potřeba mít připojené napájení souosým konektorem. USB se použije pouze na komunikaci.

Seznam dílů:
– nejlevnější klon Arduino UNO s USB převodníkem CH340G [4][4a]
– 2× krokový motor 28BYJ-48 [5][5a
– 2× řadič pro krokový motor s ULN2003  [6][6a]
– micro servo SG90 [7][7a]
– 2× ložisko 608ZZ [8][8a]
– kondenzátor 10µF [např.] (stačí téměř jakýkoli)

Podrobný návod k ovládání, balík potřebných programů a nějaké vzory k vykreslení viz [9].

Potřebujeme firmware Eggduino, program pro Arduino uvnitř eggbota, přepsaný tak, aby opravdu přesně fungoval s výše uvedenými komponenty. Obvod předmětu pro kreslení vychází přesně 3220 pixelů. Funkční verze stažení viz [10].
Po úspěšném nahrání firmware (přes Arduino IDE) je nutné připojit nějaký kondenzátor (10µF) mezi RESET pin a zem GND. Kondenzátor zabrání resetu Arduina a umožní tisk z programu Inkscape. Bez zapojeného kondenzátoru není možná komunikace po USB.

Jako unašeč vejce nejlépe poslouží nalepovací kus gumy, co se dává na židle proti poškrábání podlahy.



Složit a odladit mechaniku je jako vždy náročnější než odladit elektroniku. Nesmí být téměř žádná vůle v kloubu držáku pera zvedaného pacičkou serva. Problém je, že to musí být volné natolik, aby pero volně klesalo i při maximálním vyklonění. 
jednoduchá vizualizace instrukcí ke složení eggbota