Indukčnost push-pull výstupního transformátoru...


Dostupný výstupní transformátor pro push-pull elektronkové zesilovače V29A06F, na ebay.com je vždy pár kusů k dispozici.

Existují jiné možnosti? 
– Pokud hledáte to nejlevnější, co lze pro, tak existuje VT40 pro zesilovač třídy A. Výstupní transformátory VT40/VT42 [datasheet] nabízí např. Retroraj.cz[1]. Očekávaný výkon je do 10W. Používám v mém první zesilovači[2] a funguje dobře.
– Nejlepší poměr cena/výkon vycházel OTR-40W-2, pěkný tříkilový masek, který zvládne hrát 40W. Žel to vypadá, že se již nevyrábí. Je to nejlepší výstupní transformátor, jaký aktivně používám [3].

Něco dalšího? Ano, naviňte si vlastní.
[pdf kniha]  Problematiku výstupních transformátorů velmi podobně mapuje kniha Výstupní transformátory; Luboš Slezák; Praha 1964

Indukčnost push-pull výstupního transformátoru...

K samotnému měření. Důvod byl, že pro simulaci v LTSpice, při nastavení cívek je třeba znát indukčnosti a vzájemné vazby. Můj jednoduchý LC metr měří vysoké a malé indukčnosti s chybou 5%, pouze ty mezi 1μH–1H umí přesností 1%. Měření může vypadat jako pouze orientační, ale jakékoli zpřesnění pro simulaci má smysl – Vzhledem k tomu, že jsme doposud používal při simulacích nastavení na primární straně typicky 50H/seriová rezistance 60Ω/paralelní kapacitance 240pF a na sekundární straně 470μH/sériová rezistance 0.7Ω
naměřené hodnoty

Hledám vazebný koeficient pro simulaci. Použitelné hodnoty:
    K1 L1 L2 L3 L4 L5 0.99
    K1 L1 L2 L3 L4 L5 0.98


Prodejce dodává list s frekvenční odezvou naměřenou na reálném transformátoru. Cílem je ověřit, jestli simulace vrátí srovnatelná data.
Měření ze simulace postupně, obrázek po obrázku.