Elektronkový zesilovač...


Úplně na začátku byla [kniha] s názvem Lampárna aneb co to zkusit s elektronkami od Jaroslava Vlacha. Velmi výživné a dostatečně podrobné čtení ke stavbě elektronkových zesilovačů. Pěkně od začátku – zesilovač třídy A – single ended. Je nejméně úsporný, ale měl by mít minimální zkreslení.

Když jsem zkusil připojit indikátor vybuzení s magickým okem, narazil jsem na problém při poslechu hudby s velkým dynamickým rozsahem ­– buď zobrazí jenom hlasitější pasáže nebo zobrazí tiché a při hlasitějších je pořád naplno. Nejsnazší řešení bylo přidat arduino pro řízení citlivosti. 
Další věc - je to zesilovač třídy A, který má nemalou spotřebu i když zrovna nehraje. Arduino bude řídit usínání a odpojí napájení, když nebude co zesilovat.


Blokový návrh toho, jak by to celé mělo fungovat

Zajímavé je sledovat reálnou spotřebu a proudovou zátěž při žhavení.



Při počátku žhavení protéká žhavícím vláknem velký proud a elektronky tím určitě trpí. Další věc v plánu je řízený zdroj, který tento problém odbourá. Také při zapnutí došlo k poklesu napětí, který restartoval arduino – vyřešeno kondenzátorem na straně napájení arduina a diodou, která znemožní vybití špatným směrem.




zapojení pro jeden kanál


Deska a zapojení. Na ebay.com hledejte "EL34 vacuum tube amplifier single-ended class a hifi stereo amp diy kit 10w x 2". Vyměnil jsem jen vyskonapěťovou napájecí část.


Původní vysokonapěťová část napájení (původní čínský návrh)

Finální verze vysokonapěťového napájení s mosfetem (díky za návrh strýcovi Anubisovi). 


Výstupní transformátor VT40 [datasheet] pořízeno na [retroraj.cz].
Chvíli mně trvalo, než jsem našel tu správnou odbočku na výstupním transformátoru, která slouží jako zpětná vazba.
Schéma použitého indikátoru vybuzení s magickým okem 6E2.


Použitý digitální potenciometr X9C103S.

Spínací relé pro odpojení napájení při usnutí.

,


přidáno 9. září 2021:
Zkušenosti necelém roce provozu
    Dobré je, že i do sluchátek hraje výborně, nebrumí, nešumí. Chybí mně malinko výkon, ale není to způsobeno samotným zesilovačem, ale opravdu malinkými výstupními transformátory, ale nemám v plánu je měnit.
    Zesilovač funguje výborně, ale velmi snadno se přebudí. Test se signálovým generátorem; na výstupu EL34 naměřím pěkný sinus; tedy do výstupního transformátoru jde signál hezký, ale signál na výstupu výstupního transformátoru je zkreslený. Předpokládám, že to souvisí s malinkými výstupními transformátory.
    Díky tomuto zesilovači jsem, ač odkojen heavy metalem, začal poslouchat jazzovou hudbu.

Měření
    Bylo to měření bez zátěže. Na vstup zesilovače byl připojený mobil s aplikací [Function Generator] a na výstupním transformátoru na odbočce 18ohm, kterou používám jako sluchátkový výstup byl připojen osciloskop OWON VDS3102. Jako FFT spektrální analyzátor byl použitý povedený program pro Windows [Visual analyzer], funguje i ve WINE a je dostupný zdarma. Data získává ze zvukové karty a pokud zvuková karte umí vzorkovat na víc než 48kHz, velmi to rozšíří možnosti měření.

ticho – brum 50Hz není ani ve sluchátkách slyšitelný, ale dá se pěkně změřit
Když připojím rezistory 18ohm na výstup, tak špička 50Hz zmizí. Měřím bez zátěže, ať mám jistotu, že tam z toho rušení bude všechno.

1kHz sinus
měřeno na sluchátkovém výstupu

1kHz obdélníkový signál
simulace 
reálné měření

5kHz sinus