Existuje levný, tedy cenově dostupný elektronkový zesilovač?


Hraje to skvěle a stojí to málo. Je to možné? Odpověď najdeme po troše listování se starých publikacích. Původ schématu jsem našel v katalogu vydanému k americkým výstupním transformátorům Dynaco[*]. 

Dnes je deska k dispozici za osm dolarů na [ebay] "Ultra-linear push-pull 6SL7 +6V6 Tube Power Amplifier" na desce je napsáno ZERO ZONE 6SL7+6V6. Pozor! Na Aliexpresu se dá potkat velmi podobná deska bez označení, nazvaná – Dynaco low noise – která používá kombinaci elektronek 12AX7 a EL84, je u ní stejné schéma s poznámkou, že nepoužívá ultralineární zapojení[?].




schéma a model pro LTSpice [ke stažení] (reálné HV=230V)

1kHz sinus, měřeno v rozsahu do 30kHz – vstup 300mV 
přiblížení 1kHz sinus do 7.5kHz 
spektrální analyzátor [HP3585A] a generátor SDG2042X

Další [měření] reálného zesilovače, srovnání se simulací, vliv žhavení na kvalitu...


Elektronky
    Od SOVTEKu. Ruská verze dvojité triody 6SL7GT je 6N9S (pozor při hledání - v azbuce je to 6H9C) vyjde na 150 korun kus. Potřebujeme dva.  Výstupní svazková tetroda 6V6GT je v ruské verzi 6П6С/6P6S v páru[1] asi 600 korun. Potřebuje dva páry. Zbývá hrst rezistorů a kondenzátorů. Český [hadex] dodal 400V kondezátory.

Výstupní transformátory
    Push-pull 15W output transformer – celá dvojice se dá najít v ceně kolem patnácti stovek na [ebay] nebo [aliexpress], ale musíte číhat. Já jsem měl v šuplíku jeden pár pěkných britských[2]. Pozor, aby bylo vyvedeno vinutí umožňující ultralineární zapojení.

Napájení
    Kompletně vyřešené napájení dvěma transformátory 230/27V 4A 108VA z [hezkyden], kde mají po stovce za kus. Žhavení pro elektronky řeší step-down měnič [SZKB07] s omezením maximálního proudu na 2.6A, abychom zamezili proudové špičce při zapnutí. Víc o měniči SZKB07 viz [4].
Včetně dvou usměrňovacích můstků a vyhlazovacích kondenzátorů vše za 500 korun.  

Blahodárné podžhavení elektronek na 5.3V
Elektronky mají žhavící napětí 6.3V[**]. 
Podžhavením elektronek na 5.3V redukujeme [intermodulační zkreslení] a prodlužujeme jejich životnost.

Jak vypadá 10kHz obdélníkový signál v závislosti na žhavícím napětí.
10kHz 6.3V
10kHz 5.3V (použito pro zesilovač)
10kHz 4.3V
10kHz 3.3V

Kvalita
    Věřím, že nic levnější v push-pull verzi postavit nelze a přitom je výsledek opravdu skvělý. Nejsem první, kdo na to přišel viz [5]. Zesilovač má tak dobrý zvuk, že si můžete dokonce dovolit připojit sluchátka. Pochopitelně s adekvátním utlumením. Vše bez brumu bez rušení. Prostě dokonalý zvuk.

Cena
    Proč se vlastně zabývám cenou takového zařízení?  Dostal jsem několik dotazů z kontaktního formuláře – jestli ten zesilovač musí stát sedm tisíc, jestli to prý nejde levněji. 
Odpověď tedy zní; ano, lze postavit dobře hrající zesilovač z dílů za pět tisíc korun. 
    Dobrá, nechcete elektronkový? Hledáte nejlevnější tranzistorový zesilovač na trhu, který hraje ještě slušně hraje – tohle je minimum –> Pro-Ject Amp Box S2 [6].

Aktualizace leden 2022
    Elektronky v prvním stupni jsem vyměnil za 6L7 od JJ[7]. Racionální důvod pro to nebyl, možná vzhled.

*Katalog Dynaco; strana dvě, obrázek číslo tři – [Brožura] má poštovní razítko z roku 1956 a je zajímavá. Naše schéma je uvedeno pro použití s výstupním transformátorem Dynaco A-410. V katalogu výstupních transformátorů [Acrosound] na str. 9 velmi podobné zapojení.
** časopis Elektronik 2/1949 str. 39 viz [Škodí podžhavování elektronkám?]; textový přepis viz [7]. Lze snížit na 5.3V, protože anodové napětí opravdu stačí jen 230V. Zajímavý je vliv žhavení na zkreslení[8].