Teplotní závislost napěťové reference...

Teplotní stabilita různých referencí jednoduchého proudového zdroje 

 Jednoduchý proudový zdroj třeba pro LED, který potřebuje nějak získat referenční napětí.  
soubory LTSpice ke stažení [zde]

    Zleva: Použita přesná napěťová reference TL431, zenerova dioda, úbytek na dvou diodách a druhý tranzistor jako reference. Všechny modely součástek obsahují teplotní závislosti, takže lze spustit simulaci pro různé teploty. Použitý bipolární tranzistor je teplotně závislý, takže mít přesnou referenci, která se s tím umí vypořádat se hodí.
    Spuštěno pro několik teplot v rozsahu –10°C...150°C.

Jaká je teplotní stabilita zenerovy diody

    Použitím správné zenerovy diody se dá výrazně vylepšit její teplotní stabilita. Do asi 4.7V u zenerovy diody probíhá tunelový průraz, který vykazuje výrazný záporný teplotní koeficient. Nad asi 4.7V  probíhá lavinový průraz, který má kladný teplotní koeficient. No a u zenery kolem 4.7V se dějí oba a vzájemně se trochu stabilizují.
    Použití zenerovy diody jako napěťové reference není úplně vhodné, protože „průraz diody“ šumí mezi 1μV-1mV, což může být velký problém třeba jen pro běžný audio zesilovač natož třeba pro přesný DA převodník. Mělo by se to dát částečně eliminovat připojením kondenzátoru 1–100nF paralelně k zenerově diodě.
    Existují dva různé efekty regulace napětí, které se dějí při průrazu zenery. Pod asi 4,7 V dominuje tunelový průraz/zenerův efekt a má teplotní koeficient asi -3 mV/C. Kolem 8V zcela převládne lavinový průraz a ten má kladný teplotní koeficient a velikost koeficientu roste s průrazným napětím.

    Někde v rozsahu 4,7V až 6,8V jsou součástky, které lze nastavit na teplotní koeficient blízko 0 mv/C, ale pouze nalezením optimálního proudu. Dá se získat poměrně dobrou regulaci v rozsahu možná +/-5°C. 
    Simulace dala rozsah  55mV pro zeneru 4V7 a 66mV pro 5V6 v rozsahu 0–120°C.

Zdroje:

[1] wikipedie
[cvičení] nejlepší bude si to reálně změřit 
[3] [4
[5] jak to funguje při velmi nízké teplotě 300–93K
[6] řešení teplotní kompenzace zenery z roku 1967
[7] teorie a design