Inkoustová tiskárna...

Krátce, co prošlo mým filtrem požadavků:
– pouze černobílý tisk
    – bez podavače skenovaných dokumentů Canon PIXMA GM2040 
    – s podavačem skenovaných dokumentů Canon PIXMA GM4040 
– pro barevný tisk
Brother MFC-T920DW a tu jsem taky vybral a pořídil

Dlouze: Vybíral jsem domů tiskárnu a mám následující nároky
Prioritní požadavky:
– Papíry musí být v šuplíku schované tak, aby z tiskárny netrčely a neprášilo se na ně. Bylo-li by to jinak, tak při občasném tisku by si tiskárna s prvním papírem nasála i prach a u nás možná i nějaký ten psí chlup.
– Automatický oboustranný tisk. Pozor! To není standard. Ač je to k nevíře, tak i v roce 2021 existují tiskárny, které oboustranný tisk umí jen tak, že natisknou jednu stranu a vyzvou vás s přetočení papíru a pokračují v tisku. Velmi často tisknu v režimu „brožura,“ kdy vytisknuté papíry jen uprostřed přeložím a sešiju.
– Ekonomický provoz = levný tisk. Laserový tisk vychází ve srovnání s tankovým inkoustovým tiskem řádově dráž. Moderní inkoustové tiskárny se konečně zbavili malinkých drahých náplní a výrobci přišli s tankovým systémem, kde inkoust liju z docela velkých ampulí do zásobníku odkud si tiskárna barvu saje. Jediné, nač je třeba dát si pozor – že nesmím zaměnit barvy. Jak místo žluté naliju modrou, už se s tím nikdy barevně nedomluvím. Dobrá, možná ještě dát pozor, abych tou barvou něco nepolil.
Méně důležité
– Barevný tisk. Proč ne. Vždycky jsem měl černobílé laserovky, možná je čas na změnu.
– Tisk fotek. Když už to bude tisknout barevně, umělo by to na speciální lesklý papír natisknout fotku v kvalitě, kterou bych mohl dát babičce do alba. Tohle tiskárna splní.
– Velikost papíru stačí A4. Nedělám si iluze, že by existovala levná domácí tiskárna na větší formát papíru.
– Skener případně skener s podavačem; když bude podavač na sken, existuje i oboustranný podavač? V kategorii malá kancelář/domácnost (SoHo[1]) takový oboustranný podavač není. Pouze ADF - jednostranný automatický podavač. Oboustranné se označují RADF nebo DADF [2] a tyto by už posunuly tiskárnu do cenové kategorie kam namířím.
– Cena. No kéž by to nemusela být tiskárna za „tisíc éček.“

Důležitá drobnost
    Inkoustová tiskárna s tankovým systémem musí být pořád připojená k elektrické síti. Ona je totiž jako kočka, usíná, probouzí se, žije vlastním životem, sama se čistí a udržuje. Jak vyřešit dlouhodobé uložení doposud používané inkoustové tiskárny v krabici tak, aby nedošlo k nevratnému zaschnutí a poškození tiskových hlav? Na to já odpověď neznám.

Nějaké zkušenosti po pár měsících používání?
    Funguje. Tiskne a skenuje. Je připojená bezdrátově do domácí sítě, nabízí třeba i tisk z telefonu nebo tabletu. 
    Tisk fotek funguje, ale zatím jsem nedořešil správnou světlost, tmavost tisku bez počítače. Pocitově to tiskne fotky tmavší než pak vidím na obrazovce; možná záleží na fotopapíru. Není problém fotky před tiskem malinko zesvětlit. Není to vada, spíš rys. Když to tady teď píšu, dívám se do příručky[3], tak nějaké nastavování tam je. Nejde ani tak o tisk fotek z počítače, ale třeba z mobilu nebo z flešky nebo karty foťáku. Kdybych chtěl tisknout primárně fotky pořídím tiskárnu sublimační a ne inkoustovou.
    Běžný tisk na kancelářský papír je velmi rychlý v běžné režimu „vyšší kvalita.“ Pouze pokud tisknu něco titěrného; třeba brožuru, která obsahuje tabulky, vzorce nebo schémata, má smysl nastavit tisk na nevyšší kvalitu, která se pochopitelně tiskne zhruba poloviční rychlostí.
    Papír mně to zacuchalo jednou a to jen proto, že mám tiskárnu zavřenou pod stolem ve skříňce a ta zůstala zavřená a vytištěné papíry neměly místo a při oboustranném tisku si nacucla papír šikmo.
    Jediná podivnost a snad i vtipná je, že při vložení papíru do podavače se zeptá: Je to lesklý fotopapír? To je obvyklé a dá se to změnit. A chce potvrdit Ok. A na displeji píše, pro OK stiskněte šipku vpravo. A mezi malinkými šipkami je obří klávesa Ok, ale tou to odmáčknout nejde.

Kompletní specfikace tiskárny viz [4]