Chlazení Raspberry Pi 4B...

Raspberry Pi dostanete jako samotnou desku bez krabičky a bez chlazení. Pokud chcete použít malé „nalepovací“ chladiče, bude všechno fungovat, pokud nebudete po počítači vyžadovat nějakou extrémní zátěž – pro nepřetržité přehrávání videa nebo hudby není potřeba řešit nic víc. Možná jen tu krabičku.

Nemusíte mít obavy, že byste málo chlazený počítač uvařili. Nad 80°C automaticky přiškrtí výkon procesoru, aby nedošlo k problémům a pokud na počítači běží grafické rozhraní, zobrazí v pravém horním rohu teplotní výstrahu.

Všechno vybavení k Raspberry Pi najdete na [rpishop.cz].

Zajímavé a funkční řešení je, když chladič je zároveň krabička. Problém nastane, pokud potřebujete přístup k dalším konektorům. A nemít přístup k dlouhému GPIO může být velmi omezující. Už nemůžete na Rpíčko snadno připojit shora žádné rozšíření HAT, třeba kvalitní AD převodník pro záznam zvuku z gramofonu. 

Řešení, které používám je minimalistický hliníkový obal, který počítač chrání, chladí a zároveň umožní přístup ke všem konektorům, které jsou k dispozici. Moje RPíčko je přetaktované[1] by mělo topit opravdu opravdu hodně a výjimečně se teplota procesoru s tímto chlazením vyšplhá k 75°C, běžně se pohybuje někde mezi 55°C – 65°C. Obrovská plocha chladiče je znát.

Články k tématu chlazení RPi na webu [2][3].

Projekt CoolPi, který řeší problematiku chlazení RPi. Masivní chladič, možnost pověsit zezadu na monitor aj. Další informace na jejich webu viz [4].