Den dvacátý první...

Rozlučkový večer s výborným čistým destilátem z vína. Má 40% a je opravdu chutný.

Nejlepší vtip ze Santa Cruz. Camba je jižan, ten co bydlí v Santa Cruz. Colla [čti koľa] je seveřan. A nemají se moc rádi a pořád se dobírají a tropí si ze sebe šprýmy.
Vtip: Jsou dva collas a jeden camba u řeky Piraí, který protéká Santa Cruz. A collas/sevařani se chtějí stát jižany/cambas. A místní camba jim říká - když přeplavete řeku Piraí stanete se taky camba. První colla přeplave a je z něj camba. Druhý colla plave, ale nemůže a těsně u druhého břehu se začne topit a prosí svého kamaráda o pomoc. Ale on ho nechá colla utopit, protože je camba.

Obecné bolívijské vtipy. Koka se někdy míchá se sodou bikarbonou. A hodně vtipů je na téma, že nahodíš na udičku koku a ryby se vždycky vynoří a poptávají k té koce ještě bikarbonu...

Prezentoval jsem dva vtipy posbírané. Nejlepší vtip z hranice Kosova a Albánie. Kdy Albánec chytne zlatou rybku a ona mu nabízí splnit tři přání, když ji pustí a on to pořád nechápe. Tak mu říká, že ji před týden chytil jeden v Kosova a přál si velký dům, hezkou ženu a moc peněz a dostal to. A pak se rybka ptá Albánce, jaké je tvoje přání? On cvakne ákáčkem a řekne: Chci jeho  adresu.
No a pochopitelně nejvtipnější turkmenistánský vtip, který tady v bolívii opravdu je směšný. U nás moc ne. Kdo znáte, přeskočte.
Stojí koza a beránek u propasti, kterou musí přeskočit. První přeskočí beránek a za ním přeskočí koza a moc se směje. Beránek se ptá, proč se koza směje. A ona říká - beránku, jak jsi skákal, pohnul se ti ocásek a byl ti vidět zadeček. Beránek na to: Ale tobě je vidět pořád. Je to vtip pastevecký.

Na snídani přinesl Noel snídani, jmenuje se to enpanada de arroz/v toustovači mezi dvěma chlebíky zapečená vařená rýže. Nic víc. Je to neuveřitelně hutné a docela dobré.

Nové slovo nucita. To slovo padlo, když jsem si převlékal triko a bylo vidět jak jsem opálený. Ruce a krk spálený a zbytek jak pracovník vápenky.
Nucita je čokoláda napůl bílá a napůl tmavá, tak se od slunce opálí gringo.

Calientito je oblíbené pití na horách, kolem města Vallegrande. Je to sklenice čerstvě nadojedené mléka dolitá na dva prsty destilátem.

Víme, že do sedmdesáti let je požadováno, aby člověk pracoval. Pak je něco jako starobní důchodce. Stát se trochu postará a pomůže, ale nic výzrazného. K zápočtovým listům jsme se už nedostali. Taky neznám daňové zatížení ani strukturu státního rozpočtu, ale o tom asi příště.

Ráno jsem dostal rozlučkové video s Bolívií, které mě dojalo. Podělím se a moc díky: https://drive.google.com/file/d/1CgT1ZpvRFOPlkCyAoNGc9pidgid8h_Ge/view?usp=sharing

Vrácení motorky proběhlo bez problémů. Chtěli sundat tu kurtnu, která všechno drží pohromadě, tak jsem ji sundal a odpojit světla i tachometr, ať neplandají. Nějak to nacení a prý mi i vrátí něco ze zálohy, ale tomu něvěřím. Celý předek je rozsekaný a světla mají ulámané všechny držáčky. Buď to zůstane streetfighter nebo bude oprava druhá. Kupodivu přední ráfek srovaný hasákem se jim líbil, stejně jako nevadilo odpojené ABS a přední brzdy připojené napřímo.

Santa Cruz a období dešťů. Dneska přišla bouřka, intenzivní. Asi čtyřicet minut jsem musel počkat v prodějně Triumph než déšť ustal. Na ulicích i dvacet centimetrů vody. Před hodinou prázdné koryto řeky má teď hladinu výš než metr. Z půjčovny motorek mně vezl Juan de Dios v tandemu, tak jsem mohl za jízdy fotit.

Zbývá se sbalit a ve 21:45 odlétám zpět...