Na "skůtru" po Bukurešti

mají tady most jako u nás v Brodě
Všechny motorky v Bukurešti se používají jako skůtry, takže je běžné, že na supersportu jede chlapík jenom v kraťasech a tričku, podobně jsme na tom byli i my - vyjeli jsme si jenom na lehko, kufry jsme nechali na bytě, nechali si jenom topcase a popojížděli po městě od jedné zajímavosti ke druhé. Nokia navigace je chytrá a ví, kde jsou muzea, kostely a kde co jiného - a to všechno offline.
Kostely místní, pravoslavné jsou pěkné a klimatizované. Čaučeskův palác je velký a divný. Paneláky kolem hlavních tříd pěkné, jenom místo truhlíků na květiny používají naležato položené uřizlé lahve PET. Mají tady "moře", nad Bukureštní je obrovská přehrada postavená tak, že kdyby praskla, tak je celé město pod vodou - byla stavěná jako důkaz toho, že to zvládnou.
Beton, beton, beton, ale pěkný a tvarovaný, většina paneláků mají nahoře odlité betonové funkcionalistické ozdůbky. Podle Saši dokázali Rumuni do betonu přidat něco, že ten beton žije, chytá řasu a praská, stejně jako pískovec. Proto je to uvěřitelné a pěkné. Mimo centrum je jsou skládky, vyhozené orezlé mrtvé vlakové soupravy a spousta dalších nepotřebných věcí.
Doprava ve městě je akční a to doslova, aut jezdí vedle sebe víc než je pruhů na cestě, všichni troubí a jedou opravdu co to jde. Mají tady metro, busy, trolejbusy i šmirgle. Velmi rychle jsme zapadli.
Nejvíc bylo asi 40 stupňů.
Cože, další muzeum? Už ne!
Prolezli jsme místní muzea, s kartami [ICOM] je to moc pohodlné. V Národním muzeu mají výstavu rumunských muzeí, fotky expozic a ukázka několika předmětů, moc pěkný přehled. Když lapidárium, tak největší kámen je velký jako dům. Když muzeum národní kultury, tak je v něm v iteriéru postavený dřevěný kostel, obytný dům i větrný mlýn.

Už se těšíme dál k moři, je tam postavená v zálivu velká chemička a tu bychom měli určitě vidět - podle Zdenála, je to skalní příznivec cyberpunku.

[další fotky] [projížďka Bukureští]