Zdobení leptem

Plán byl jednoduchý, realizace malinko náročnější. Cílem bylo vyzkoušet, jak náročné je leptat, čili zdobit zbroje nebo zbraně leptem. Touhle zábavou jsme strávili celé léto 2007.
hotová nákolenka - rostlinný motiv je z fólie, gryf je ruční malba
Leptadlo
Kyselina sírová akumulátorová, je v každé drogerii. Mícháme s peroxidem vodíku aspoň 30%, lepší je 50%. Obě koncentrace jsou bez problémů dostupné a prodejné. Vždy se namíchá v malém množství kyselina s peroxidem, poměr 1:1 - stačí půl deci kyseliny a půl deci peroxidu. Takové leptadlo je aktivní asi pět minut, leptaný předmět natíráme štětcem s umělými štětinami. Až se směs vyčerpá, namícháme další.
Na nic levnějšího jsme nepřišli.

Krytí
Nejlepší krytí je lak na nehty (hustá acetonová barva). Když je třeba vytvořit krytí podle šablony, není možné lepit fólii z plotru přímo na kov, protože není ideálně rovný, fólie nepřilne a linie je neostrá. Lepší je natřít plochu lakem na nehtu, až zachne tak nalepit fólii z plotru a pak pečlivě acetonem otřít přebytečný lak, aby zůstal lak jen pod fólií.

Ochranné pomůcky
Rukavice pořádné chemické, u nás je mají v drogerii. Ochranná maska OM2 za tři stovky z armyshopu nebo jakákoli maska s krytem očí do anorganického chemického provozu. Pracovat venku nebo v digestoři. Hlavně pracujeme vždy obezřetně.

Postup
Namíchat leptadlo, nanášet opakovaně štětcem tak dlouho, až máme požadovanou hloubku leptu. Leptání probíhá docela rychle, cca desetinu mm na celé přilbě vyleptáme během dvaceti minut. Po vyleptání je třeba leptaný předmět pořádně omýt a povrch [pasivovat] bezoplachovým odrezovačem (kyselinou fosforečnou). Vše co zůstane po leptání slejeme do plastových kanystrů a necháme chládnout s otevřenými uzávěry! Všechny zbytka pak odevzdáme na nejbližším sběrném dvoře.

Obecně
Kvalita leptu závisí nejvíce na přípravě povrchu před nanášením krytí, důkladném odmaštění a hlavně na kvalitách a schopnostech výtvarníka, který krytí ručně namaluje. Šablonování fólií je použitelné na rovné plochy, ale když jde o přilbu nebo složitější tvar zbraně je daleko lepší malovat ručně. U nás mají malbu pevně v rukou Sašenka a Lenka - holky děkujeme!

Povídání tom, jak jsme hledali správný postup, úvahy o koncentracích atd. je sepsáno v textu
[Jak se leptala ocel]
celý víkend v akci, pěkně na ulici před domem, sousedi nás milují
Dalši výsledky naší leptéřské dílny:
- [halapartna] První větší kousek, odlitek halapartny.
- [morion] Lept přilby podle [dobové předlohy] pro platnéře Hynka Minarčíka.
- [obrázky leptů] pro [výrobce replik zbraní p. Trtka] - havraní zobák, kopí aj.