Itálie 2012 - Assisi, Opatství Monte Oliveti, Siena, vinice San Gimignano

Dopoledne jsme se přesunuli do Assisi, navštívili jsme baziliku svatého Františka včetně jeho hrobky. Ábi měla jenom kraťasy, tak při vstupu od ostrahy dostala černý hadr, který jí uvázali jako sukni pod kolena. Assisi je malebné místo, horko k zalknutí, úzké uličky, voňavé pizzerie a ristorante i nevoňavá místa s odpadky. Turistů až tma, v kostele bylo místo k soukromé adoraci, tam bylo volno a příjemně. Do hrobky se stála fronta po schodech do podzemí, ke hrobce samotné i ven. Trička z Assisi stojí 130€, tak jsme si je, k pousmání, alespoň vyfotili.
Následoval dálniční přesun do opatství Monte Oliveti, prošli jsme klášter i zahradu, nakůpili nějaké hlůpotiny děckám, svaté obrázky, Panenku Máriu ze sklem aj s rámem, brůsek na kosu a novů laterňu... z výše uvedeného máme jen svaté obrázky od benediktínů. U kašny Kateřiny Sienské jsme se řádně omyli a pokračovali. Neparkovali jsme na placeném parkovišti, ale zůstali někde vchodu, tím jsme vytvořili nové parkoviště pro motocykly a než jsme po dvou hodinách odjížděli, stálo tam s námi mnoho dalších strojů a pěkných. Velkého Triumph Tygra jsme si vyfotili.
Další zastavení bylo město Siena. Náměstí ve tvaru škeble, kolem náměstí dostihový okruh, mezi podloubím, kde jsou zahrádky a dlážděným náměstím je široká cesta a tam se dnes běžely dostihy. Siena je krásné město, historické, náměstí vévodí radnice s vysokou věží, uličky úzké a všude visí kované kruhy, něco jako klepadla na zdi. Věc, které se kdys používala k natažení řetězů přes cestu, aby nemohli projet jezdci a pohodlně projít pikenýři.
S večerem jsme se posunuli o čtyřicet kilometrů dál do vinic kolem Sam Gimingano, kde jsme zakempovali. Kemp je nějaký převelice drahý, ale Anubis zmizel na hodinku do recepce a dobře si povykládal s recepčním o motorkách a nakonec nám účtují jenom jeden stan, jedno místo a jednu motorku. Šikovný chlapec.
V Sieně to bylo pěkné, devadesátiminutový rozchod nám přišel dlouhý. Véna vtipně poznamenal, že kdo viděl jedno staré italské město, viděl všechna. Je to tady hodně podobné, s průvodcem by to asi bylo jiné. Jsme spokojení a veselí.
Zítra bychom měli absolvovat 450km přesun do Dolomitů a pomalounku se vracíme domů.

[fotky] [trasa]