Odroid N2 píská a kvičí zdroj...

        Odroid N2 má ve specifikaci rozsah napájení 7,5V ~ 18V (25W)  případně 7,5V ~ 16V od roku 2022  (LOT číslo začíná EL22) a výrobce doporučuje napájecí adaptér 12V/2A. [zdroj]

    Reálně jsem byl zklamán. Už při bootování systému se ozve pískání a kvílení, jde to od místa připojení napájení a je to velmi nepříjemný zvuk; tak moc, že se u zapnutého Odroidu nedá sedět. Píská cívka napájecího zdroje a tomuto problému se říká coil whine. 
    Koupil jsem dvě desky Odroid N2+ na eshopu [rpishop.cz] a po zjištění problému jsem kontaktoval dodavatele s dotazem, zda je „pískání“ důvod k reklamaci. Bylo mi sděleno, že to není vada, ale rys. 
    Odroid N2+ schéma napájecí části [zde] na str. 14. Píská cívka L1 napájecí větve pro 3,3V.
První řešení, které mě napadlo bylo zcela eliminovat tuto část napájení a připojit svůj vlastní zdroj a nahradit ztřeba i všechny tři napájecí větve 5V (kondenzátor C159) , 3.3V (kondenzátor C141) a 1,2V (v místě C156 nebo C154).  Jsou ze spodní strany desky a pájelo by se to docela pohodlně. Jenže bych tím přišel o záruku, že.

Proč to vlastně píská?

    Věděl to strejda Anubis. V datasheetu [NB680GD] na str. 11 je odpověď.  Obvod při větším napětí pracuje v discontinuous módu, tj. „zapne se občas“, protože mu stačí malá frekvence k dosažení požadovaného výkonu.  Kdyby to byl lepší obvod, co umožňuje kompenzaci zpětné vazby, tak by to šlo vyladit tak, že by mohl prakticky pořád pracovat v CCM a nepískal by.

Co s tím? 

    Zkusím nějaký ten krok stranou (work around) –  co když napájení udržím v rozsahu, aby obvod NB680GD neměl potřebu spínat?
    Na videu je vidět, jak jsem krmil Odroid N2+ z relativně přesného laboratorního zdroje [DP832A] výrobcem doporučenými 12V a cívka píská na asi 5kHz, při napájení 7,1V se sníží frekvence nepříjemného zvuku na 4,4kHz. Zhruba v polovině videa se zase vracím k napájení 12V a pak snižuju na 6,76 voltů. A pak je vidět, že přesně při napájení 6,75V pískání zcela zmizí.
    Použita byla Android aplikace jménem [Spectroid].

Takže řešení existuje.

    Jen napájecí napětí nesmí přesáhnout 6,75 voltů. S připojeným HDMI, myší, klávesnicí a WIFI modulem je vyžadován napájecí proud asi 300mA. Při opravdu velké zátěži, kdy je z portů USB3 odebírám maximální možný proud, tak si zdroj vezme cca 1700mA. 
Použil jsem [tento] napájecí adaptér 12V/2.5A a step down měnič [XL4015]. Pokud chcete mít přehled o napájecím napětí a aktuální spotřebě, případně experimentovat s vlastním nastavení napájecího napětí, existuje [jiný modul] obsahuje i voltmetr a ampérmetr. Je k dispozici i [krabička] s modelem k tisku.

Jak to správně nastavit?

    Stačí je mobilní telefon s aplikací [Spectroid]. Mobil je mikrofonem těsně u cívek u souosého napájecího konektoru. Na grafu vidíme, kde nám to píská.  Step-down měnič je nastavený tak, aby dával plné napětí zdroje (12V). Nabootujeme systém - tedy Odroid je zapnutý a periferie jako monitor, myš, klávesnice, wifi modul a vše potřebné je připojeno. Postupným snižováním přejdeme od 12kHz přes 7kHz až k 4,4kHz a pak pískání zmizí. A v tomto místě to necháme nastaveno. Nezáleží, jaké napětí bude nastaveno, ale aby zcela zmizel nepříjemný zvuk a zároveň zůstalo napájení dost vysoko, aby nám systém běžel.
    Nastavit volmetrem na výstupu měniče 6,75V nemusí být správně, protože může dojít k poklesu napájení a třeba nám to znemožní reboot, když bude připojený externí disk etc.