Může „ajťák“ zhubnout?

Lidi se mě ptají, jak jsem to udělal. Tak odpovím dvěmi slovy: nízkosacharidové stravování.
Tady jsou moje data. V lednu váha 120kg, tedy přímo jateční a klidová tepová frekvence 86. Na začátku srpna ubylo již 32 kilogramů a klidová tepová frekvence slezla na 47. Mít po probuzení tep pod 50 je skvělý pocit.
Letos jsem toho moc nezablogoval, místo vysedávání u počítače jsem se trošku věnoval sám sobě. Inu, se čtyřicátým rokem věku se nějaké to retrospektivní hloubavé ohlédnutí očekává. Přečetl jsem knihu Čtyřhodinové tělo od Timothy Ferrise a mohu říci, že mně změnila život. Nemít Chipa, tak ji nepotkám, takže ještě jednou a veřejně díky za prvotní motivaci.

Čím víc zjišťuji a čtu o „nízkosacharidu,“ tím více si uvědomuju, že optimální váha je ten nejméně důležitý benefit, který tato změna mému tělu přináší.

Úkol
Udržet hladinu krevního cukru stabilní a nízkou, aby tam nemusela být hromada inzulinu, aby tělo cukr zpracovalo. Vysoký inzulin znamená ukládání tuku, nízký hubnutí. Jíst hodně sacharidů, což je běžná česká kuchyně, vede k dlouhodobě vysoké hladině inzulinu, ta vede k inzulinové rezistenci a je zaděláno na cukrovku druhého typu.
Příklad
Dát si na oběd kus masa a zeleninu je v pořádku. Ale když bych k tomu měl kopeček rýže, tak ta rýže zvedne hladinu cukru v krvi a třeba na čtyři hodiny znemožní mému tělu spalovat tuk. Je jedno, jestli sním cukrovaný nadýchaný koblih, rohlík, chleba nebo cereální bulku. Reakce těla je stejně nežádoucí: glykemie nahoru, inzulin nahoru, spalování tuku vypnuto.
Low carb diet (LCHF – low carb high fat)
Jíst nízkosacharidově znamená, že se vyhýbám sacharidům/cukrům i skrytým. Je to tedy bez pečiva, bez rýže, bez brambor, bez knedlíků, bez sladkých limonád a taky bez piva. Nečerpám energii ze sacharidů, ale z tuku. Je to přesně naopak, než je běžný mainstream tedy žádné nízkotučné věci.
Ještě přesněji – vyhýbám se potravinám s vysokým obsahem sacharidů. Sacharidy jsou všude – v zelenině i v mléčných výrobcích. Ale někde je jich příliš - pečivo, nízkotučné mléčné výrobky.
Je to náročné? 
Není. A je to docela příjemná změna. Prostě jím vejce, ořechy, maso, zeleninu, tučné sýry, plnotučný tvaroh...  Že to nejde vydržet? Ale jde. Mám totiž podváděcí den/cheat day. Šest dní v týdnu se držím plánovaného stravování a v sobotu je podváděcí cheat day, den bez pravidel. A vychází na sobotu. Kdy jsou všechny ty rodinné oslavy a srazy a setkání... Po sedmi měsících si na cheat day ani nevzpomenu, ale ze začátku mně moc pomohl.
Bez pečiva?
Proč? Třeba proto, že běžný kalorický denní příjem je asi 2500kcal. A to je jeden pecen chleba! Když bude teplý [mařacký] a křupavý, tak kilo chleba sním a pořád mám hlad. Když 2500kcal složím nízkosacharidově, tak vyjde něco jako pět vajec, půl kila hovězího, půl kila tvarohu a kbelík zeleniny.
Jde to bez cvičení?
Ano. Hubnutí řeší kuchyně.
Jedinou výjimku bych dal cvičení nazvané kočičí zvracení, které popisuje Ferris v knize Čtyřhodinové tělo a je to asi opravdu jediné cvičení, které vtáhne břicho zpět. Není náročné, ale je účinné, ukázka na youtube [1].

Máte k tomu dotaz? Použijte kontaktní formulář „Napsat Tyfovi...“ vpravo.
Jak sestavit Níukosacharidový jídelníček viz [odkaz]

Odkážu na pár knih a zdrojů, protože to všechno dává smysl a opravdu to funguje.

Film
Výborný, jednoduchý a přehledný s českými titulky býval i na youtube. Anotace [That sugar film]. Tohle by měl vidět každý středoškolák v rámci osvěty.

Knihy
– Čtyřhodinové tělo, Timothy Ferris [2] Naprosto zásadní informace o nízkosacharidovém stravování, o kvalitnějším spánku, lepším sexu, o nabírání svalové hmoty, lepší paměti, větší síle, regeneraci... Je to jasné, přehledné.
– Moučný mozek, David Perlmutter [3] Tuhle knihu bych doporučil každému seniorovi a dětem, kterým není lhostejné mentální zdraví jejich rodičů v pokročilejším věku. Alzheimerova choroba jako cukrovka třetího typu. Dobře ozdrojované čtení o tom, že nízkosacharidové stravování a vyhýbání se lepku má blahodárný vliv nejen na naše tělo, ale hlavně na mozek.
– Jak pálit a neukládat, Petr Novák [4] Přehledné a podrobné povídání a hormonech a o tom, jak nízkosacharidové stravování funguje.
– Primal blueprint, Mark Sisson [5] Strava je jen začátek a co dál?
– Tučné superpotraviny a oleje, David Frej [6] Podrobně o tucích, zdravém srdci a normální váze

Weby
– Lowcarbinfo.cz[7]
– Definitivní příručka k vysněné postavě a pevnému zdraví [8] Po tomto článku doporučuji sáhnout, pokud se hubnutí zastaví a vy byste chtěli ještě
– Deliketo [9]
– Cukrfree [10]
– Paleosnadno [11]

Facebook
– Nízkosacharidové stravování pro zdraví a hubnutí [12]
– Neslazeno.cz [13]