Den sedmý, odpočinkový...

 
[fotky]

   Ráno nás budí kravské zvonce, jsme v kempu na kopci a kravičky prošly opravdu blízko a nebo nám místní kempař chce dopřát pocit agroturistický a pověsil zvonec na psa nebo s ním chodí sám.
     Saša vylézá ze stanu a rozhlédne se slovy: město, moře, kuře, stavení.
     Po nejlepší studené snídani, jakou si dokážu představit balíme motorku, oblékáme nepromoky a za stálého mžení vyrážíme. Při výjezdu z kempu jsme si uvědomili, že přesně tady jsme už byli, minule když jsme zvolili první odbočku k pláži. Svět je malý o náhody v něm není nouze, takže  [náhody] se opravdu dějí.
     Je krásných 14°C a prokousáváme se horskou cestičkou do San Sebastian de [Garabandal]. V deset na mši a potom ai Saša vyšla s partou peruánců a místním psem na vyhlídku k borovicím k Panně Marii. Peruánci si s odkazem na Sašiny gumové kalhoty a boty mysleli, že pes je její a ona je z vesnice.
     Já zatím vykládám s místními. Krom jiných i s Angličanem, který tady má dům a tráví tady tři měsíce v roce a ten mně radí cíle v okolí, které nesmíme minout.
     Dáváme pauzu a čekáme, zda désť trošku nepovolí.
     Protože pořád vytrvale prší a sucho je jenom v tunelech, je jasné, že sucho bude i v jeskyni a nás naše BMW unáší k [Altamiře] a trávíme odpoledne v muzeu a v jeskyni, přesněji v dokonalé, laserem zaměřené a z polystyrénu vystavené kopii té původní, která je zakonzervována pro další věky.
     Malby tu mají pěkné, jsou na stropě a nejlíp je vychutná člověk ležící. A nejsou to je pukliny a tvary, ale krásně reliéfy vystupující a bříška zvířat tvořící. Malba, co vydržela 20tis. let.
     Srovnejte s tím, co vám v interiéru vytvořil malíř a vám tam nezatéká, neroste tam lišejník a nepečete tam snad zvěř oštěpem ulovenou na ohni.
     Z Altamiry fičíme asi 70km do městečka Limpias, kde nás čeká druhý duchovní zážitek dnešního dne. Kostelík San Pedro je výjimečný viz [zázračný kříž]. 
     Hned po vstupu do kostela se ke mně vydal pan farář a chtěl po mně dodělat jakési poličky do lavic, pak se začal omlouvat, spletl si mě s jejich truhlářem. Rozuměl jsem mu vše s výjimkou jediného slova - carpintero - truhlář. Už si ho budu pamatovat, navíc když pták ,,carpintero'' je datel.
     Vybíráme náhodně v mapě kemp na pláži, ať si užijeme šum moře a ověříme, zda je celé severní pobřeží Španělska ideálním místem pro kravistiku. 
     Tady tady chovají koně. Sedíce v kořenech obřího eukalyptusu, se skleničkou jalovcové, sledujeme jednoho i s jezdcem, jak si chodí v moři a já přemýšlím, zda koní koblížek plave.