Zahájení sezóny ACW

[fotky]
Zahájení sezóny a první jarní secvičná pořádaná CACWA – Českou asociací americké občanské války[1]. Westernové městečko Stonetown[2] k nalezení v lese kousek od Humpolce a pouze po nezpevněné cestě.
Za nás konfederované se zúčastnil čtrnáctý a devatenáctý louisianský regiment a nějaké pozůstatky louisianských tygrů; pak jednotky z Texasu. Teď mají mezi sebou nově i jednoho pastora, který bude pečovat o naše duše přímo pod nepřátelskou palbou. I nepřátel se sešlo hodně, ale jako jižan-začátečník zatím nepoznám vojáky unionistů od sebe (a někdy ani od našich). 
..nepodstatná vsuvka - rozhodovací strom konfederovaného vojáka - vidím před sebou modrý kabát, mohu střílet, pokud má lichý počet knoflíků. Mnohdy si vojáci hůře vybaveného Jihu brali zachovalé kabáty po padlých nepřátelích a pak zbyl poznávací znak právě ten počet knoflíků... V první vlně měli dokonce vojáci identické spony na opascích, jen konfederovaní obrátili znaky unie vzhůru nohama.
Program byl bohatý, nikdo se nenudil, přišlo i na boj muže proti muži vznešeně nazývaný skirmish.
Na akci oceňuju pokročilý role-playing, kdy opravdu velitel přesvědčivě velel a vojáci byli dostatečně disciplinovaní. Ve 2:00 ještě tančili konfererovaní podle toho, jak seveřan pískal[3] a v 6:45 za  pětiminutového! zvuku polnice[4] se svorně nastupovalo k morning roll call, kdy každý voják jde ihned a oblečený tak, jak vstal; jedna bota nevadí.
Náš seržant podal colonelovi ranní hlášení ve francoužštině – jako správný potomek francouzských zuávů.
Jaký je den vojáka? Podrobně viz [5].