Nám stačilo 8 bitů a 64kB paměti...

Po dvaceti letech se sešli členové našeho bývalého Atari klubu Uherský Brod, který působil jako kroužek Domu kultury pod tehdejším Svazarmem. Založeno v listopadu 1986, osobně jsem se stal členem až v roce 1988. V roce 1992 se Atari klub přejmenoval na PC Klub a v roce 1994 klub definitivně ukončil činnost.
8 bitový počítač z roku 1983 měl podporu světelného pera, hw podporu tvorby her řešením kolizí hráč/střel – periferie tiskárna, kazety, disketová mechanika 5.25"; možnost zavádět programy z připojené paměti ROM (to zdědil po původní herní konzoli A2600/5200[1]
Atari 800XL, kteří mí vizionářští rodiče pořídili jedenáctiletému klukovi stálo spolu s disketovou mechanikou hříšných 16tis. korun – to je jako by dneska stálo 5× tolik.
Atari nás naučilo programovat - Basic, Pascal, Action! a assembler. Jó, to byly časy,  kdy se počítal každý takt procesoru, aby se člověk vešel s kusem kódu do VBI[2] (vertikálního zatemnění obrazovky), tedy té malé chvilky, kdy se vykreslí obrázek na CRT televizní obrazovce a vrací se zpět na začátek.
Práce, kterou jsme s programováním měli se velmi podobá tomu, jak se dneska programují jednočipové počítače, jen my to tehdy psali v assembleru.
Původně jsem měl záměr, více se rozepsat, ale zjistil jsem, že tak už učinili jiní, takže jenom odkážu článek[3] o lásce k Atari.

něco dalšího o Atari
  • [4] Zpravodaje českých a slovenských Atari klubů sloužily k výměně informací v době, kdy jsme neměli Internet. Vycházely samizdaty o programování, návody; spousta kvalitních hardwarových řešení. Elektronický a na disketách distribuovaný časopis FLOP vychází dodnes! [5] a to nejen z nostalgie.
  • [6] Český Atari portál
  • [7] Atariáda je každoroční setkání příznivců 8bitů, proběhla i 2014. Lidé řeší záznam na CF karty, kterými nahradili kazety
  • [8] funkční řešení, jak 8bitové Atari připojit do internetové sítě a třeba i brouzdat po webu
  • [9] ke stažení funkční emulátor Atari pro Windows, včetně obřího balíku všeho, co jsme pro Atari kdy měli