Trilobit, lokalita Jince

[fotky] [cesta] [lokalita nálezů] GPS: 49.7765678N, 13.9598600E
Navzdory předpovědím je slunečno a příjemně. Ráno bylo deset stupňů, které se během dne vyšplhaly alespoň na osmnáct. Od Fedrinů z Milevska přes Příbram s malým dirtroadem na místo určení.
V obci Jince jsme se potkali po druhé hodině odpolední s celou skupinou u hřbitova, zapárkovali auta a motocykly a vyrazili turistickým tempem směr vojenský prostor Brdy přes kopec Vystrkov (541m n.m.). Nalezistě je velká stáň plná horniny podobné břidlici, která snadno se loupe, po rozpůlení kamene najdete uvnitř otisk trilobita, jsou od velikosti € centu až po velikost padesátikoruny. Nějaký pěkný otisk si našel každý z nás.
Nevím, jestli tolik kamení vůbec lze domů převézt, možná po náležité selekci.
Až jsme všichni obtěžkáni prvohorními nálezy starými, jak Aldar moudře pravil, pětsetpadesát milionů let, tak se ozve shůry velitelský hlas, řka, jdeme na další lokalitu...
Pozorovat partu lidí jak se hrabe se svými motyčkami, kladívky, geologickými kladívky i geologickými kladívky značky Ikea a též zahnutými páčidly s nadšením v zemi jsem si dovolil, až jsem sám rukama prohrabal haldu kamení a našel si svůj první trilobyte (tj. osm trilobitů)
Saša zaujala místo směrem po svahu dolů nejméně o třicet metrů níže než ostatní a říkala, že všechno co ostatní pošlapou a zahodí sjede po svahu k ní a ona to jen přetřídí. Tato strategie se nakonec ukázala jako nejvíce trilobitotvorná.
Už se těšíme na další paleontologickou vycházku.