Reenactment v Železném...

[fotky] od Lišky
a další [fotky] od Kódla

Neuvěřitelný XIV. ročník dalšího ohlédnutí za šarvátkami americké občanské války. Tentokrát vzpomínka na Petersburg[1] 1865. Pro mě to byl ročník druhý. Dobré bylo, že tentokrát byl Gatling[2] na naší straně a zaštěkal opravdu nepřeslechnutelně.
Novinkou byla táborová pošta, kde čile přecházel doručovatel a bylo možno posílat si dopisy a velmi příjemně oživila táborová cvičení - kdy při nástupu přichází doručovatel, předává colonelovi dopis, colonel vyžádá vojáka, aby vystoupil, předá mu dopis a voják odchází kamsi dozádu do stanu, že si to chce přečíst a nemá brejle.
Výborná vsuvka byla část téměř jako larp[3], kdy yankeeové ustupují a kryjí se kolem lesní cesty a dvě čety Lousiana a Texas je postupně vytlačí až do vesnice, kde probíhaly přestřelky na ulici a místy to připomínalo až druhoválečný reenactment. Řadové ostřelování a následný útok v uzké uličce u vysoké kamenné zdi, kam jsme se vešli čtyři vedle sebe rameno na rameno - to už byl nebyla hra, to byl útok jako hrom, jediné co, naštěstí, chybělo byla ostrá munice.
Zase za rok v Železném a za dva týdny v Koněšíně.