Taktování po letech...

Pamatujete ty časy, kdy jsme nové AMD Athlony a Durony taktovali tak, že se grafitem (t.j. jedničkou tužkou) propojovaly jednotlivé piny násobičů přímo na procesorech[1]. To bylo na přelomu milénia, po radostných oslavách, že jsme přežili Y2K[2]. Od té doby jsem se o taktování procesoru nepokoušel a vlastně to ani nebylo potřeba. 
Loni vydal Intel ke 25 výročí značky Pentium procesor s krásným a snadno zapamatovatelným názvem G3258 a pozor! s otevřeným násobičem. Tedy přímo výzva pro taktování.
V základu běží G3258 na taktu 3,2GHz při napětí 1.04V. S originálním chladičem se nechá bez problémů taktovat na 4,3GHz při napětí 1.25V. Jedna věc je si o tom číst[3]. A druhá věc je vyzkoušet to. Pro srovnání výkonu byl použit jednoduchý program Prime Benchmark[4], který minutu počítá a pak vyzvrací číslo, čím větší, tím je procesor rychlejší. Zvýšení výkonu o 34% je zajímavé. Uvidíme, zda se projeví na životnosti samotného procesoru.
Je pravda, že samotný výkon není žádné terno, ale je příjemné z placičky za dva tisíce dostat výkon procesu 2× dražšího. Ano, jistě, hnidopich by se hned ozval, jaký že je to G3258 procesor, když nemá podporu instrukcí AES a AVX, ale já bych si tím nenechal zkazit hezký den. Střižna uloží výsledné video o třetinu rychleji, OCRko přečte text o třetinu rychleji; ještě že hodin reálného času se takové taktování nedotkne. Komu by se líbilo mít z oblíbené Helenky trash metál, že.
Zdůrazňuji, že přetaktovaný procesor bez problémů funguje s původním malinkých chladičem, který k němu přibalil výrobce. Nutnost pořízení nějakého obřího chladiče s heatpipe by smazala ekonomickou výhodnost přetaktovaného řešení.

přidáno 10.8.2015:
Srovnání přetaktovaného Intel G3258@4,2GHz a Intel Core i3-4160@3,6GHz se zapnutým Hyper-threadingem[5]. Zdůrazňuji, že Core i3 je o 75% dražší, čili je to procesor lepší třídy. Testovalo se na identickém hardware, to je jasná věc.
Hodně záleží na využití počítače, dražší procesor bude ve vícevláknových úlohách jednoznačně lepší. Ale vzhledem k tomu, že nejčastěji na mém počítači běží virtualbox kvůli testem skriptů, někdy úmorné SQL dotazy v Access 97 spuštěném ve virtuálních WinXP. Výpočty neprovádím. Pokud se něco počítá, tak obrázky, skeny, OCRka nebo videoformáty. Volím tedy variantu levnější. Vlastně jenom proto, abych v reálu ověřil, kolik naběhá takový přetaktovaný procesor dní, týdnů, měsíců či let...