Vadný pevný disk

Nepříjemná věc, disk se roztočí a cvaká a cvaká a pak se vypne. Systém ho nenajde. Již dvakrát pomohlo disk otevřít a po zapnutí ručně vyvést ramínko s hlavami mimo místo, kde se zaseklo. Minule byl disk plný fotek a vyčetlo se jich asi 90%. Tentokrát se podařilo zkopírovat 100% dat bez chyb, ale čtení některých souborů trvalo velmi dlouho.
Minulý úspěšný pokus (10. 2. 2011)
Pokud se disk neroztočí, může být vadný motor - lze vyměnit.
Pokud je ale vadná deska, bohužel nelze použít jinou z jiného – byť stejného disku. Deska obsahuje záznam o rozložení disku a pokus o výměnu celou věc jenom zhorší a data stejně nepřečtete.
Pokud disk nefunguje a obsahuje velmi velmi cenná data, dají se vytěžit. Než riskovat zásah do elektroniky, je lépe využít službu specializované firmy Lama Expert[1], která má velmi vysokou úspěšnost obnovy dat z vadných disků a diskových polí. Obnova dat stojí obvykle kolem 15tis. korun. Ano, na obnovu fotek z dovolené je to hodně, ale pokud jsou na disku data s roční prací celého týmu, je tato částka zanedbatelná.
Profesionálové jasně popisují, co dělat v případě havárie disku[2]. Já spadám do té první kategorie popsané úplně na začátku: cituji: ...v žádném případě nezkoušet vlastními silami či pomocí „přátel a kamarádů“ data zachraňovat.