Ponorné kalové čerpadlo

Rozbít zrcadlo znamená sedm let neštěstí. Vybrat čerpadlo je nezáviděníhodné a děsivé. Je do vrtané studny, ale jaká je uvnitř voda? Čirá? Zkalená? Přes pavučiny nevidíme hladinu. Je potřeba čerpadlo kalové? Ať vycucne ty pavouky? Vibrační? Ať je rozvibruje? Ano, dá se změřit hloubka, ať alespoň víme, jak „vysoko“ musí čerpadlo vodu vytlačit. Důležité je, že krom výšky je potřeba ještě připočíst jak daleko od studny má voda dosáhnout.
Vytlačit jeden metr do výšky je pro čerpadlo totéž jako deset metrů po rovině!
Čerpadlo, které má plovák, není nikdy určeno k nepřetržitému provozu!
Dobrý poradce pro výběr čerpadla viz.[1][2] a hlavně vynikající animované ukázky aplikací viz.[3].
Tam píší, že průtoková charakteristika napoví víc, než prosté informace o příkonu a výtlačné výšce.
Nakonec bylo vybráno ponorné kalové čerpadlo Tallas AV 240. Zvládne nečistoty do 30mm, pokud je připojeno na 5/4" hadici. My jsme použili redukci na 1" hadici, kterou lze až po několika metrech zredukovat na únosných zahradních 3/4". Důležité je, že výrobce zakazuje připojit „malou“ hadici k velkému výstupu z čerpadla, protože by čerpadlo bylo přetížené a nechladilo by se správně.
Toto čerpadlo prodává Mountfield[4] se zárukou SEDM let.
Je zajímavé, že Mountfield v akci toto čerpadlo prodá za 3tis. a jeho cena se přitom pohybuje v doméně .DE kolem 160€ a v doméně .FR 180€. a na ebay obecně 170€. Až má člověk pocit, že koupil dobře, což je, v případě velkých řetězců, přinejmenším podezřelé. Uvidíme, zda ten pocit přetrvá slibovaných sedm let – odkazuji na první, zprvu nepochopitelnou větu tohoto blogového přípisku.
Funguje to!