Motosalon a Motocykl 2013, Praha

fotky [Motosalon] [Motocykl]
Letňany - Motosalon
Prázdné parkoviště, tři autobusy a dva motocykly, ostatní z roje návštěvníků přijeli hromadnou dopravou.
Všude je tu kromě motorek i nepřeberné množství skútrů. Stánek Hondy obrovský a ještě větší. Suzuki i Kawasaki chybí. Yamaha je zde ve všech vydáních. Ptám se jejich hostesek, cože to mají na plakátě a holky říkají, že motorečku.
U Moto Guzzi zaujal V7 Stone[1], je prostě krásný. Život s ním bychom si dovedli představit. Dvě firmy, které kromě motorky prodají vstupenku k životnímu stylu byly vedle sebe. Tentokrát sterilně čisté BMW zcela prohrálo se stylovým a nápaditým HD[2] na plné čáře.
U Mitasu se spekuluje o tom, že bude konečně pneu C-02 v šířce 150mm. Konečně!.
Velký stánek KTM[3] ukázal všechny kubatury Duke i Adventure 1190 R[4], na kterém zatím nikdo z dovozců nejel a zatím neví, jaký bude reálný rozdíl oproti 990R.
Časopis Motocykl nabízí samolepku pouze k zakoupenému časopisu; třetinu vizuální prezentace tvoří záběry z enduroškoly, kterou se teď členové redakce prokousávají.
Za rohem od Mitasu je stánek Rockaway.eu, letošní model jejich oblíbeného motooblečení se vpínací membránou a nová hlavně verze enduro kompletu[5], ze kterého jsem pořídil zatím alespoň kalhoty. Rozpínací větrání na stehnech vpředu i vzadu, zesílená kolena, široká nohavice, kam se vejde i pořádný kolenní chránič, kůže na vnitřní straně kolen a lýtek, aby to při jízdě ve stupačkách neklouzalo. Ještě budu muset někde otestovat, zda šijí i bundy na slony, abych se do bundy pohodlně vešel i s kompletními chrániči. Otestovat posaz na motorce jsem mohl na mašině testovacího jezdce Mitas. Ani se Joe moc nezlobil, se slovy - že to pak Pardálovi naúčtuje mně ke kalhotám ještě doporučil outdoorovou kameru, kterou teď testuje.
Je to kamera Actionpro SD21 Pro[6] a moc ji pochválil. Mě osobně zaujala zatím více kamera Drift HD Ghost[7]. Nezbude než najít srovnání záběrů v protisvětle a vybrat si. Rozdíl mezi těmito dvě kousky je v pár detailech. Ghost má hledáček na těle zprava. Actionpro má hledáček vzadu v ose objektivu. Dálkové ovládání Drift má výraznou barevnou signalizaci, co kamera dělá - nahrává, fotí, točí smyčku. SD21 má červenou LEDku, která by měla umět totéž. Joe říká, že by kameře, která má vodotěsné tělo jako Drift, nevěřil. K Actionpro je vodotěsný domeček v základu přibalen. Rozdíl je taktéž ve tvaru, Ghost je plochý, SD21 je kostička podobně jako GoPro.
U Hubíků i ČMN vás zváží do soutěže „hubněte s Hubíky.[8]“ Odolal jsem ze tří důvodů: 1. kalhoty jsem právě pořídil; 2. co zhubnu, zas přiberu; 3.kombinézu opravdu nepotřebuji. Ok mimo soutěž přiznávám 112kg netto.
Na stánku Ural je prezentační video s offroad ukázkami Uralu s hnanou sajdkárou - projedou všechno, ale spolujezdec se opravdu nadře.
Ve třetí hale je možnost vyzkoušet si svezení na elektroskůtru - jsou smrtelně tiché - to mě děsí. Pak crashtestová prezentace ČVUT, fakulty dopravní a pár pěkných českých veteránů.
Postupně jsme hledali motorku, z níž v základu dosáhne Ábi na zem a není jich málo i mezi dostupnými stroji jako BMW F650GS, Honda NC700X nebo Moto Guzzi V7 a pochopitelně KTM Duke 690.

Po necelých šesti hodinách strávených v Letňanech se přesunujeme na výstaviště do Holešovic na Motocykl 2013. Proč jsou dvě výstavy nevím, ale nevadí to. Jejich zaměření je různé. Motosalon osciluje mezi Brnem a Prahou s frekvencí jeden rok, Motocykl je v Holešovicích doma a každoročně.
Tři haly a každá zcela jiná. První jsou čtyřkolky a tržnice - nabídka veškerého motovybavení.
Letos téměř trojnásobně velký stánek Touratech[9], v motokině pravidelně promítají cestovatelské dokumenty, nabízí letošní lifestyle věci[10] a nový dres - pěkný moc, ale asi bych zatím nedokázal na své Suzuki jezdit v jejich barvách a s přední maskou BMW na hrudi. Prezentují hodně různých motorek oblečených v doplňcích Touratech od opravdových offroadů až po Kawasaki Versys. Tady jsem měl konečně možnost nafotit profi roadbook a ICO tripmaster řešení.
Hala druhá je tichá, je nač se dívat i nač si sednout Ducati, MV Agusta, Victory, Suzuki, Kawasaki a Husqvarny s motory BMW - Nuda, Terra, Strada. Vystaven je i Monster o který se letos soutěží losováním vstupenek.
Poslední a největší je plachtová krytá hala venkovní a je věnována nejen americkému stylu chopper/cruiser. Airbrush, bodypainting, soutěžní stavby, živá muzika, několik barů - dvěmi slovy - holky a mašiny.
Na každém kroku a na obou výstavách bylo cítit, že sezóna začala.
ZZ (za rok zas)

info ze serveru motorkari.cz
Doplňky a příslušenství, přehled [11]
Hostesky a modelky [12]
Motocykl 2013 [13]
Bohemia Custom Bike 2013 [14]