Rijeka muzeum, hora Vojak a fishing

Hned ráno, kolem desáté, jsme se s Karlosem a Ábi přesunuli do Rijeky. Pomocný historik a saxofonistka šli honit módu a já zatím našel motoshop, kde jsem pořídil olej pro Stroma a dolil přesně sedm deci. Spotřeba deci a kousek oleje na tisíc kilometrů na cetách, které jezdíme, je naprostá pohoda.
Zašel jsem navštívil místní muzeum Primorsky - národní - obrovské sály a v nich nějaký nábytek a občas nějaký obraz, expozice zbraní chudá a mladá, spousta modelů lodí. Jiné to bylo v městském muzeu Riječka, kde mají výstavu torpéd. Pěkné to mají převelice a expozice torpéd byla tak skvěle nainstalovaná, že z ní šel strach.
Z Rijeky pokračujeme dobýt horu Vojak, kam včera severní cestou vylezl Kuba a Chip. Byli nahoře, hrdí na to, že zdolali převýšení a nahoře potkali nějaké mladé slečny v plážových žabkách, jak se tam fotí. A jak se tam dostali? Vede tam cesta, podle turistické mapy asfaltová a podle Nokie navigace je zcela jistě zpevněná. Cesta přímo na kopec má značku zákaz vjezdu s výjimkou pro asi deset případů. Naštěstí jsme nemuseli nikomu vysvětlovat, že zrovna nás se ta výjimka nepochybně týká. Jenom úplně nahoře u radaru je vojenský prostor a tak ostraha vylezla z boudy a sledovala, zda neporušujeme zákaz fotografování. Výhled byl neuvěřitelný, přehlédli jsme celou Istrii a v dáli se rýsují Slovinské alpy. Po návratu do kempu jsme absolvovali poslední rozloučení s mořem. Chip, Venóš a Filda půl dne rybařili. Je nutné si vyřídit povolenku, nepřenosnou, zalaminovanou přímo na jméno. Stojí 60 kuna. Chip chytil vodního ďase, Jelen zasekl rybu tak dynamicky, že rybu vytáhl z vody a mrsknul ji Fildovi přímo do čela. Ježek byl dneska také na lovu, ale coby amaterský arachnolog byl na lovu pavouků, snažil se najít Černou vdovu, která v Chorvatsku žije, ale tady v okolí nebyla. Samé zajímavosti. Ráno balíme, odhlášení je v recepci kempu do 12h, tak snad do té doby stihneme odjet. Kluci jedou autem přímo domů, my na motorkách zkusíme Plitvická jezera s noclehem, další noc na Balatonu a v pátek budeme doma. [trasa]